Fôring av hund
Hundens naturlige kosthold
Akkurat som for oss mennesker er sunt kosthold avgjørende for normal vekst og god helse hos hunden. Tamhunden, Canis Familiaris, er en såkalt alteter. Det vil si at hundens naturlige kosthold består av både kjøtt og plantevekster som grønnsaker, frukt, bær og korn.
Før i tiden, samt i de fattigere deler av verden, er det vanlig å fôre hunder kun med matrester. I dag handler det ikke lenger om at hunden skal overleve, men at den skal ha et best og lengst mulig liv som en del av familien. Ernæring hos hund er en egen vitenskap der det brukes mye ressurser på forskning. Dette har resultert i at hundene er friskere og lever lenger.
Spesialfôr ved sykdom
I dag finnes det også mange spesialfôr til hunder med ulike helseplager. Disse skal kun benyttes etter råd fra veterinær. Bruk av spesialfôr kan øke hundens livskvalitet og -lengde, samt begrense bruken av medisiner. Disse fôrene benyttes i en periode eller resten av hundens liv avhengig av hvilken lidelse hunden har. Eksempler på helseplager der spesialfôr benyttes er fordøyelsesproblemer, stivhet og leddplager, allergi og hudproblemer, urinstein, diabetes, nyreproblemer, mm.
Produsenter av hundefôr
Det finnes mange produsenter og mange meninger når det kommer til hundefôr. Det anbefales å bruke et fôr fra en produsent som har en egen veteriærserie, dvs. spesialfôr til hunder med ulike helseplager/sykdommer. Disse produsentene har god dokumentasjon og kvalitetssikring av produktene sine. I tillegg jobber disse produsentene kontinuerlig med å forbedre fôr til friske hunder og hunder med ulike helseplager.
Hunder kan inndeles i 5 grupper etter størrelse og idealvekt
– Ekstra små hunder (under 4 kg)
– Små hunder (4 – 10 kg)
– Mellomstore hunder (11 – 25 kg)
– Store hunder (26 – 44 kg)
– Meget store hunder (over 45 kg)
Med så store forskjeller på raser, størrelser, former og bruksområder sier det seg selv at hundene våre har svært ulike ernæringsbehov.
Fôret må tilpasses hunden
– Størrelse (miniatyr, liten, mellomstor, stor eller svært stor)
– Alder (valp, voksen, senior)
– Fysiologiske tilstand (overvekt, drektighet, melkeproduserende, aktivitetsnivå, bruksområde)
– Sykdommer (veterinæren kan anbefale spesialdietter ved ulike sykdomstilstander)